De Einstein Telescope komt een stap dichterbij door het innovatieve gebruik van actieve seismiek. Een veelbelovend haalbaarheidsonderzoek start in januari met de onderzoekscampagne 'actieve seismiek'. Deze campagne werpt licht op de diepere bodemlagen in het Belgisch en Nederlandse zoekgebied van dit ambitieuze project.
De informatie verkregen uit de weerkaatsing van trillingen in de bodem wordt nauwkeurig gekoppeld aan eerdere resultaten van boorcampagnes. Middels actieve seismiek wordt een gedetailleerd netwerk van bodemgegevens gecreëerd tussen de boorlocaties, waardoor een diepgaande analyse mogelijk wordt.
De onderzoeksmethodiek omvat zowel route-onderzoek als verticaal onderzoek in de omgeving van voorgaande boorlocaties. Bij het route-onderzoek wordt het terrein doorkruist door het elektrische voertuig Manitou, dat seismische trillingen de bodem in stuurt. Tegelijkertijd worden Verticale Seismische Profileringen (VSP's) uitgevoerd rond eerdere boorlocaties, waardoor nog diepere inzichten worden verworven.
De seismische metingen hebben minimale impact op omwonenden. Het geluidsarme karakter van de apparatuur zorgt ervoor dat het dagelijks leven ongestoord doorgang vindt. Voorafgaand aan metingen ontvangen bewoners langs de route uitgebreide informatie, waardoor transparantie en bewustzijn worden bevorderd.
Het projectbureau Einstein Telescope EMR heeft Faraday Geophysics uit Veldhoven, samen met TNO en Antea Group, aangesteld voor de uitvoering van de metingen. De essentiële geologische informatie verkregen uit de actieve seismiek draagt bij aan een nauwkeurige bodemanalyse, cruciaal voor het identificeren van geschikte locaties voor de Einstein Telescope.
De gedetailleerde bodemanalyses door middel van actieve seismiek vormen een cruciale stap in de ontwikkeling van de Einstein Telescope. Door innovatieve onderzoekstechnologieën te omarmen, wordt de weg geplaveid voor baanbrekende ontdekkingen en wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van ruimteonderzoek.
Voor verdere informatie en updates over het project, bezoek www.einsteintelescope-emr.eu.